کافئین یک مادهٔ شیمیایی خوراکی است که در گیاهان گوناگونی از جمله کاکائو، کولا و چای و خصوصا قهوه یافت میشود و نوعی داروی محرک است که میتواند از خوابیدن جلوگیری کند. کافئین پرمصرفترین ماده دارویی سایکو اکتیو (نوعی ترکیب شیمیایی است که عملکرد مغز را تغییر داده و باعث تغییراتی در ادراک، خلق، خودآگاهی یا رفتار شود.) در میان انسانها بهشمار میرود که تقریباً ۹۰ درصد انسانها بهطور روزانه از آن استفاده میکنند. افزایش متابولیسم بدن، تحریک سیستم اعصاب مرکزی و افزایش میزان هوشیاری و آگاهی محیطی از مهمترین آثار کافئین است.
یک دوز کافئین تقریباً ۱۰۰ میلیگرم است که ۱۵۰ میلی لیتر نوشیدنی قهوه یا یک عدد قرص کافئین، حاوی این مقدار کافئین است. قهوهها از نظر میزان کافئین بسیار باهم متفاوتند. یک فنجان قهوه میتواند بین ۷۵ تا ۲۵۰ میلیگرم کافئین داشته باشد. با توجه به اسیدی بودن کافئین، هرچه کافئین یک قهوه بیشتر باشد، آن قهوه تلختر خواهد بود.
کافئین حاوی مادهای به نام متیلگزانتین است. باور بر این است که این ماده شیمیایی در کافئین گیرندههایی را که به ما میگویند چه زمانی به خواب برویم، مختل میکند. در واقع این همان چیزی است که هوشیاری، تمرکز و حافظه بهتر موقتی پس از نوشیدن یک فنجان قهوه را موجب میشود. این اختلال و وقفه به دوپامین اجازه میدهد که برای مدت زمان طولانیتری در بدن باقی بماند و به حفظ احساس خوب کمک کند. با این وجود، نوشیدن بیش از حد قهوه میتواند به تحریکپذیری و عصبی شدن فرد منجر شود.
و اما از عوارض جانبی این ماده میتوان به این اشاره کرد که کافئین از جذب مواد معدنی خصوصاً آهن جلوگیری میکند و با توجه به اثر آن بر انقباض عروق خونی، مصرف آن برای مبتلایان به فشار خون، با ریسک بالا همراه است.